Ενημερωθείτε για τα νέα της τεχνολογίας,άλλα και για καθημερινά γεγονότα σχετικά με τον τον φωτισμό... Το Blog δημιουργήθηκε για όσους ασχολούνται με τον φωτισμό σε νυχτερινά μαγαζιά,θέατρα και συναυλίες,είτε επαγγελματικά είτε και ερασιτεχνικά.Για φωτιστές, τεχνικούς,προγραμματιστές,κανονιέρηδες και για vj. Ακόμα όμως και για όσους θαυμάζουν την δουλειά που κάνουμε και θέλουν να μάθουν και αυτοί!! ........................................................................................ΝΕΑ/ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ/ ΑΓΓΕΛΙΕΣ/ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ/.................................................................................

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Παρουσίαση του λογισμικού LumiDMX

Πρόσφατα προμηθεύτηκα ένα νέο λογισμικό για το χειρισμό των ρομποτικών μου, για το οποίο επειδή δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στην Ελλάδα, θέλησα να σας κάνω μιά μικρή περιγραφή των δυνατοτήτων του. Το κυριότερο πλεονέκτημά του είναι το κόστος του κατά τη γνώμη μου, γι’αυτά που προσφέρει. Προσωπικά χρησιμοποιώ τα φώτα ερασιτεχνικά, αλλά πιστεύω ότι άνετα μπορείς να κάνεις αξιοπρεπέστατα shows, με αυτό το πρόγραμμα. Εκτός του ότι μπορείς να φτιάξεις συχρονισμένο πρόγραμμα πάνω σε μουσική, ακόμα και με τις σκηνές που έχεις φτιάξει, μπορείς άνετα και γρήγορα να δημιουργήσεις ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα οπτικά, ακόμη και σε πραγματικό χρόνο. Η χρήση του δεν έχει όρια, αφού μπορεί να υποστηρίξει μέχρι και 16 DMX interfaces διαφορετικών κατασκευαστών.

Το πρόγραμμα, καθότι σχετικά καινούριο, αναβαθμίζεται συνέχεια με καινούριες βελτιωτικές εκδόσεις. Υπάρχει και σχετικό φόρουμ, όπου εκεί συζητούνται και λαμβάνονται υπ’ όψιν, αιτήσεις χρηστών για νέα χαρακτηριστικά ή διορθώσεις των ήδη υπαρχόντων.



Ένα από τα συμαντικότερα χαρακτηριστικά του, είναι ότι προσφέρει προγραμματισμό πάνω σε multimedia timeline. Μπορούμε να φτιάξουμε σόου, συντονισμένα πάνω σε κυματομορφή μουσικού αρχείου MP3. Στην timeline υπάρχει η δυνατότητα προσθήκης ή αφαίρεσης γραμμών, το κλείδωμά τους, σμύκρινση ή επιμύκηνση των σκηνών. Μπορούμε να συνθέσουμε σόου από μεμονωμένες σκηνές που έχουμε φτιάξει.


Η σκηνές που φτιάχνουμε, μπορούμε να συνδιάζονται ταυτόχρονα. Για παράδειγμα μπορούμε σε μία σκηνή κίνησης, να αλλάξουμε χρώμα, να προσθέσουμε κάποιο εφέ, παράδειγμα παλμό στο dimmer, πρίσματα, ή ένα τρεχαντίρι χρωμάτων, γενικώς να την προσαρμόσουμε όπως θέλουμε, σε πραγματικό χρόνο. Ο προγραμματισμός γίνεται πολύ γρήγορα, γιατί φτιάχνουμε μόνο τις κινήσεις και απο κεί και πέρα παίζουμε με διάφορους συνδιασμούς των εφέ που έχουμε φτιάξει.


Επήσεις, το λογισμικό μας δίνει τη δυνατότητα να φτιάξουμε τις δικές μας μακροεντολές. Στις μακροεντολές μπορούμε να καθορίσουμε από τί τιμές θα πέρνουν τα κανάλια που καθορίζουμε, μόλις θα ενεργοποιείται η εντολή, μέχρι και την ενεργοποίηση η απενεργοποίηση σκηνών ή βημάτων που έχουμε φτιάξει. Ένα παράδειγμα είναι, αν όταν θέλουμε να τρέξουμε μια συγκεκριμένη κίνηση στα φώτα και θέλουμε ό,τι εφφέ έχουμε βάλει προηγουμένως να μηδενίσουν ή να απενεργοποιείται κάποια σειρά απο cues που έχουμε φτιάξει, αυτό θα το κάνουμε δημιουργώντας μακροεντολή. Ή για παράδειγμα όταν επιλέγουμε τα φώτα να κάνουν dimming out και μετά να πηγαίνουν σε μία συγκεκριμένη θέση, επίσης αυτό γίνεται φτιάχνοντας μια μακροεντολή. Καλό θα είναι τις εντολές που έχουμε δημιουργήσει, να τις έχουμε αντιγραμμένες σε ένα απλό αρχείο κειμένου, ώστε να μπορούμε να αντιγράφουμε όσες χρειαζόμαστε, όταν πρόκεται να δημιουργήσουμε μία νέα μακροεντολή.










Ένα άλλο –αγαπημένο μου- χαρακτηριστικό, είναι η δυνατότητα προσαρμογής της οθόνης χειρισμού του προγράμματος, ανάλογα με την προτίμησή μας. Δηλαδή μπορούμε να φτιάξουμε πλήκτρα σε όποιο μέγεθος θέλουμε, να τα χρωματίσουμε, να τους δώσουμε διάφορες παραμέτρους, όπως πχ λειτουργία flash. Πολύ χρήσιμη λειτουργία για στιγμιαίο άνοιγμα του shutter ή για blinders. Υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης ποντεσιομέτρου dimmer και η παραμετροποίησή του. Για παράδειγμα, μπορούμε να έχουμε ένα ποντεσιόμετρο και σε αυτό να έχουμε ταυτήσει τα κανάλια dimmer, όλων των φωτιστικών μας. Ή τις περιστροφής των σχεδίων. Στα ποντεσιόμετρα μπορούμε επήσεις να αλλάξουμε χρώμα και να δώσουμε κάποιο όνομα. Μπορούμε να προσθέσουμε αρχεία εικόνων μέσα στην οθόνη χειρισμού. Έτσι μπορούμε να φτιάξουμε εικόνες με τα ονόματα των κατηγοριών των λειτουργιών και να οργανώσουμε καλύτερα τις οθόνες χειρισμού. Υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας σελίδων στην οθόνη χειρισμού. Αυτό προσθέτει ακόμα ένα συν στην καλύτερη οργάνωση των show μας. Στην ουσία τα πλήκτρα στην οθόνη, είναι είτε από ένα σύνολο βημάτων (πχ κίνησης) ή απο ένα μεμονομένο βήμα, πχ για την αλλαγή χρώματος. Ό,τι δημιουργούμε, αποθηκεύεται μέσα στην βιβλιοθήκη, στον φάκελο “light sequences”. Κάθε sequence μπορεί να αποτελείται από ένα ή περισσότερα βήματα. Κάνοντας dragndrop τις light sequences μέσα στην οθόνη χειρισμού του λογισμικού, εμφανίζονται ως τα πλήκτρα που ανέφερα παραπάνω και απο κει και πέρα καθορίζουμε τις παραμέτρους που θέλουμε, όπως αν τα βήματα θα επαναλαμβάνονται συνέχεια (loop), αν η light sequence θα μπαίνει ξεκινάει με τα κανάλια από το μηδέν ή αν θα μεταβιβάζεται με fade από την προηγούμενη σκηνή που τρέχουμε, αν τα κανάλια θα μηδενίζονται, όταν η sequence θα απενεργοποιείται, άν θα τρέχει κάποια μακροεντολή, κατά την έναρξη ή τη λήξη της ενεργοποίησης της sequence, αν θα ενεργοποιείται από το πληκτρολόγιο και πολλά άλλα. Σε όλα τα πλήκτρα που δημιουργούμε, μπορούμε να προσθέσουμε και ποντεσιόμετρο ταχύτητας. Πολύ χρήσιμο για τις κινήσεις και για εφέ που δημιουργούμε με πάνω απο ένα βήματα, όπως παλμό στο ντίμμερ, τρεχαντήρι στα χρώματα κ.α.







Η οθόνη χειρισμού, με τις σελίδες που έχουμε δημιουργήσει, έχει τη δυνατότητα αποκόλησης από το κεντρικό παράθυρο της εφαρμογής, οπότε εξυπηρετεί αφάνταστα αυτό το χαρακτηριστηκό, στην περίπτωση που έχουμε δεύτερη οθόνη στον υπολογιστή μας, ακόμα καλύτερα μία οθόνη αφής.
Τα φωτιστικά μας, κατηγοριοποιούνται ανά μοντέλο, όπως επήσεις και οι λειτουργίες τους. Αυτό καθιστά τον χειρισμό τους πολύ γρήγορο. Μέσα από την υποεφαρμογή “Scan Editor”, μπορούμε να δημιουργήσουμε ή να επεξεργαστούμε τα προφίλ των φωτιστικών μας, προσαρμόζοντας τις βιβλιοθήκες με τα σχέδια ή τα χρώματα, με αυτά που αντιστοιχούν στα δικά μας μηχανήματα. Πέρα από την προβολή ανά μοντέλο φωτιστικού, έχουμε και την προβολή τύπου “mixer”, όπου βλέπουμε και τα 512 κανάλια του DMX Interface, στη σειρά.



Μέσα από τον FX Generator, μπορούμε να δημιουργήσουμε κινήσεις, σε διάφορα μοτίβα που υπάρχουν ήδη έτοιμα στο πρόγραμμα, αλλά και να δημιουργήσουμε δικά μας. Προς το παρών δυστυχώς η συγκεκριμένη λειτουργία έχει αρκετά bugs και υστερεί γιατί μπορούμε να φτιάξουμε κινήσεις μόνο ανα μοντέλο φωτιστικού και όχι για όσα μηχανήματα έχουν Pan/Tilt. Αυτό όμως είναι κάτι που θα διορθωθεί στις προσεχείς ενημερώσεις του προγράμματος και θα υποστηρίζεται η δυνατότητα δημιουργίας κινήσεων για όλα τα φώτα (ανεξαρτήτως μοντέλου). Επήσεις θα διορθωθούν κάποια προβλήματα που υπάρχουν στον FX Generator και αφορούν τα εφέ Gradient, Dimmer, Color και λοιπά, που υπάρχουν στη δεύτερη καρτέλα της εφαρμογής.





Το λογισμικό έρχεται μαζί με 3D εφαρμογή, όπου μπορούμε να φτιάξουμε τη σκηνή, να τοποθετήσουμε τα φώτα και να δούμε την προσομοίωση με άριστη ποιότητα γραφικών.
Αποκλειστικός αντιπρόσωπος για την Ελλάδα, είναι το DJshop.gr
Μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα και να το δοκιμάσετε από την επίσημη ιστοσελίδα του κατασκευαστή, http://www.lumidmx.com/.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου