Ενημερωθείτε για τα νέα της τεχνολογίας,άλλα και για καθημερινά γεγονότα σχετικά με τον τον φωτισμό... Το Blog δημιουργήθηκε για όσους ασχολούνται με τον φωτισμό σε νυχτερινά μαγαζιά,θέατρα και συναυλίες,είτε επαγγελματικά είτε και ερασιτεχνικά.Για φωτιστές, τεχνικούς,προγραμματιστές,κανονιέρηδες και για vj. Ακόμα όμως και για όσους θαυμάζουν την δουλειά που κάνουμε και θέλουν να μάθουν και αυτοί!! ........................................................................................ΝΕΑ/ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ/ ΑΓΓΕΛΙΕΣ/ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ/.................................................................................

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Προφυλάξεις κατά τη χρήση των λαμπτήρων τόξου

Οι λαμπτήρες τόξου ή λαμπτήρες μεταλλικών αλογονιδίων (metal halide lamps), είναι γνωστοί για το σχετικά μικρό μέγεθός τους και την αποτελεσματική, μεγάλη απόδοσή τους. Παράγονται σε διάφορα μεγέθη και σχήματα και χρησιμοποιούνται ευρέως σε εμπορικές και βιομηχανικές εφαρμογές.

Οι λαμπτήρες αυτοί λειτουργούν κάτω από μεγάλες πιέσεις και θερμοκρασίες και απαιτούν ειδικά σχεδιασμένα φωτιστικά σώματα για να λειτουργήσουν με ασφάλεια. Οι λυχνίες αυτές έχουν έναν 'σωλήνα' γεμάτο με Αργόν, Υδράργυρο και διαφόρων ειδών μεταλλικά αλογονίδια, ανάλογα με τον τύπο τους. Μέσα στον 'σωλήνα' υπάρχουν δύο ηλεκτρόδια βολφραμίου, μεταξύ των οποίων δημιουργείται το ηλεκτρικό τόξο που παράγει το φως. Γι'αυτό το λόγο έχουν μεγαλύτερη απόδοση από οποιονδήποτε άλλο λαμπτήρα, φθορίου, αλογόνου ή πυρακτώσεως και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από άλλους παλαιότερους λαμπτήρες.

Κατά τη λειτουργία τους όμως, παράγουν υπεριώδη ακτινοβολία, βλαβερή για τα μάτια και το δέρμα σε περίπτωση που δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προστατευτικές διατάξεις. Γι'αυτό το λόγο, πρέπει να χρησιμοποιούνται σε φωτιστικά σώματα τα οποία διαθέτουν φίλτρα απορρόφησης της υπεριώδους ακτινοβολίας. Όσο αφορά τον επαγγελματικό φωτισμό, οι λυχνίες αυτές χρησιμοποιούνται κατά κόρον στα ρομποτικά φωτιστικά σώματα. Θα πρέπει να προσέχουμε πάντα το φίλτρο απορρόφησης της υπεριώδους ακτινοβολίας να μην είναι κατεστραμμένο, ή ραγισμένο. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν το φωτιστικό σώμα είναι σε λειτουργία. Δεν επιτρέπεται ποτέ να ανοίγουμε το κάλυμμα, ή να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε λυχνία, όσο αυτή είναι ακόμα ζεστή. Υπάρχει κίνδυνος έκρηξης της λυχνίας. Δεν πρέπει ποτέ να την αγγίζουμε με γυμνά χέρια. Λόγω των μεγάλων θερμοκρασιών λειτουργίας, το σημείο που αγγίξαμε τη λυχνία, θα γίνεται όλο και πιο αδύναμο, λόγω της λιπαρότητας που θα υπάρχει από τα δάκτυλά μας.

Ακόμα πρέπει να φροντίζουμε να αλλάζουμε τη λυχνία, πριν το τέλος της ζωής της. Όσο η λυχνία παλιώνει, ο σωλήνας μέσα στον οποίο γίνεται η ηλεκτρική εκκένωση, γίνεται πιό αδύναμος λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της χημικής διάβρωσης που προκαλείτε σιγά σιγά. Ακόμα τα ηλεκτρόδια φθείρονται με τη λειτουργία της λάμπας, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η απόσταση μεταξύ τους. Τότε η λυχνία θα χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερες τάσεις για την έναυσή της. Όσο χρησιμοποιούμε τη λυχνία πάνω από τα όριά της, υπάρχει πιθανότητα να εξερράγη. Και λόγω της υψηλής πίεσης στο εσωτερικό της, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για τραυματισμό. Πιθανότητα έκρηξης υπάρχει και όταν η λάμπα έχει κάποιο κατασκευαστικό σφάλμα (πχ ραγισμένο σωλήνα εκκένωσης), αλλά αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο. Οι λυχνίες ελέγχονται από τους κατασκευαστές. Θα πρέπει να αποφεύγουμε τη χρήση λυχνιών άγνωστης προέλευσης.

Συνοπτικά, μερικές συμβουλές για την αποφυγή ατυχημάτων με τους συγκεκριμένους λαμπτήρες:

- Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε λυχνίες αγνώστου προελεύσεως
- Ελέγχουμε τους λαμπτήρες για τυχών ρωγμές το σώμα τους
- Δεν υπερβαίνουμε ποτέ τις ώρες λειτουργίας του λαμπτήρα, από αυτές που αναφέρει ο κατασκευαστής
- Για τις λυχνίες που λειτουργούν επί 24ώρου, τις κλείνουμε για 15 λεπτά κάθε βδομάδα.
- Αλλάζουμε τις λάμπες ανά γκρουπ και όχι μεμονωμένα στα φωτιστικά μας σώματα.
- Δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούμε τα φωτιστικά σώματα που δεν έχουν γυαλί προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία. Πέρα από τους κινδύνους που έχει η άμεση έκθεση στην ακτινοβολία αυτή, η συσκευή θα υποστεί ζημιές λόγω της θερμοκρασίας. Το συγκεκριμένο φίλτρο, εκτός από το ότι αποτρέπει την υπεριώδη ακτινοβολία να περάσει, αντανακλά αρκετά μεγάλο ποσό θερμότητας πίσω στον χώρο της λάμπας. Έτσι αποτρέπεται η καταστροφή των εξαρτημάτων και εφε που βρίσκονται αμέσως μετά από τη λάμπα (συνήθως τα μεταλλικά σχέδια είναι αυτά που επηρεάζονται περισσότερο από την απουσία αυτού του γυαλιού.)
- Αφήνουμε το φωτιστικό να κρυώσει πριν την αντικατάσταση της λάμπας, τουλάχιστον για δεκαπέντε λεπτά. Φοράμε οπωσδήποτε προστατευτικά γυαλιά και γάντια.
- Δεν πετάμε Π Ο Τ Ε τις λυχνίες αυτές στα σκουπίδια. Τις πάμε στους ειδικούς χώρους ανακύκλωσης (electrocycle.gr), ή τις επιστρέφουμε εκεί όπου τις προμηθευτήκαμε. Το πρέπον και λογικό είναι τα καταστήματα αυτά να έχουν ειδικούς κάδους για την ανακύκλωση τέτοιου τύπου λαμπτήρων.

Οι λάμπες αυτές περιέχουν Υδράργυρο, ο οποίος είναι βλαβερός για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Μπορείτε να διαβάσετε ένα σχετικό παλαιότερο άρθρο για το τι πρέπει να κάνουμε αν ένας λαμπτήρας σπάσει και πως θα τους ανακυκλώσουμε:

http://fotistes.blogspot.com/2011/01/blog-post.html


Οι πληροφορίες για το άρθρο προήλθαν από την Wikipedia.com και lightbulb-world.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου